In de meeste gevallen zit uw kind al geruime tijd bij ons op school. In dat geval kennen wij uw kind goed en hebben wij al vaker met u gesproken over hoe uw kind zich ontwikkelt; sociaal-emotioneel, werkhouding, resultaten na methode-gebonden toetsen en methode-onafhankelijke toetsen zijn terugkerende onderwerpen van gesprek. Dit zijn onderwerpen die wij ook mee laten wegen in de totstandkoming van ons uiteindelijke schooladvies.
Op onze school werken wij met Leerling in Beeld, het leerlingvolgsysteem (LVS) van Cito. Door de twee rapporten per schooljaar en de oudergesprekken (minimaal twee maal per schooljaar) heeft u goed zicht op de ontwikkeling van uw kind.
De BOVO-procedure
Hieronder volgt een beschrijving van de stappen die op de Bavinckschool worden genomen in het kader van de doorverwijzing naar het voortgezet onderwijs. Wij volgen de Haagse BOVO-procedure (van Basis Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs).
Groep 7
Het doorverwijzen naar het VO begint bij ons op school al in groep 7. In maart zijn de eerste rapportbesprekingen met ouders. Er wordt dan een eerste indicatie gegeven naar welk niveau een kind kan uitstromen. Deze gegevens zijn gebaseerd op de werkhouding, het leerlingvolgsysteem (vanaf groep 5), ervaringen in de groep, inzet bij het maken van huiswerk, enz. De belangrijkste vakken voor deze voorlopige niveaubepaling zijn begrijpend lezen en rekenen.
In juni worden de E7 Leerling in beeld-toetsen van Cito afgenomen. Op basis van die toetsresultaten geeft Leerling in Beeld een ‘toetsadvies’. Het toetsadvies is een voorspelling, gebaseerd op alleen de E7 toetsen. Deze uitdraai wordt ook meegegeven bij het rapport van eind groep 7.
In de meeste gevallen is er weinig verschil tussen de indicatie in maart en het toetsadvies van Leerling in Beeld in juni. Bij grote verschillen volgt een gesprek tussen de leerkracht en de ouders.
Groep 8
Aan het begin van groep 8 verzorgen de leerkracht(en) een informatieavond voor de ouders, waarbij uitgelegd wordt hoe de school tot het schooladvies komt en hoe de procedure verloopt van aanmelding op het VO. De ouders krijgen een tijdpad mee met data die belangrijk zijn in groep 8. Bij alle leerlingen van groep 8 wordt aan het begin van het schooljaar het Drempelonderzoek afgenomen. Deze toets geeft extra informatie over de cognitieve capaciteiten van het kind. De uitslag van het Drempelonderzoek geeft ook aan welke kinderen in aanmerking kunnen komen voor Leerweg Ondersteunend Onderwijs (LWOO).
In januari vinden de adviesgesprekken plaats met de leerkracht, de ouder en het kind waarin wij het schooladvies bespreken. Het schooladvies is gebaseerd op de volgende onderdelen: het leerlingvolgsysteem (Cito-toetsen), het Drempelonderzoek, de bevindingen van de groepsleerkrachten van de bovenbouw, de resultaten van groep 7 en de eerste periode in groep 8, de sociaal-emotionele ontwikkeling, de motivatie, het gedrag. De belangrijkste schoolvakken voor deze niveaubepaling zijn begrijpend lezen en rekenen. Met het schooladvies kunnen ouders en leerlingen gericht de open dagen van het voortgezet onderwijs bezoeken. Het schooladvies is bindend voor de toelating tot het voortgezet onderwijs, wat betekent dat de middelbare school uw kind moet accepteren op het geadviseerde niveau.
Alle leerlingen maken in groep 8 in februari een verplichte Doorstroomtoets. Wij gebruiken hiervoor de Doorstroomtoets van Leerling in Beeld. Valt het resultaat van de Doorstroomtoets hoger uit dan het schooladvies, dan stellen wij het schooladvies in overleg met de ouders bij. Alleen als de school de bijstelling niet in het belang van de leerling vindt, dan kan de school besluiten dat het schooladvies blijft zoals het was. We zullen u als ouder altijd betrekken bij onze overwegingen. Bijstellen naar meer praktisch advies n.a.v. de resultaten van de doorstroomtoets kan niet, het blijft dan het eerder gegeven schooladvies.